fredag 5 september 2008

Estlands sak är vår!

"President Medvedev har klargjort att Georgien inte är en engångsföreteelse och att ryska medborgare ska skyddas oavsett var de bor."

Klipp ur SVD Ledarsida 0809005.

Enligt svenskan finns i dag ett visst hot mot vårt grannland i öster. En risk för att ryssland genomför en ny Georgienauktion mot nord/väst. närmare oss. jag tror inte jag är ensam om att tänka att Estland (eller övriga Baltikum) får inte stå ensam i en sådan konflikt. inte för att Estland är fläckfritt, inte för att det finns en god sida och en ond sida, ( fast nog framstår ryssen allt mer i sin gamla, inte för vackra skepnad) utan för att hålla konflikten på avstånd från oss och samtidigt ge hjälp till de nationer som står oss nära. i alla tider har vi haft behov av att hålla buffertzoner eller mycket kamratliga relationer med fria länder öster om östersjön. jag hoppas nu att Sverige som nation kraftigt visar sitt stöd för våra grannländer i Öster. Om vi igen skulle falera på denna punkt, får väl vi igen som frivilliga ge vårt stöd och på det sättet hjälpa vårt land hålla en aggressiv makt på avständ.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om Estland hamnar i problem, vad ska vi göra då? Sverige är i princip avrustat och saknar förmåga till att försvara sig självt, vi har inte inget att hjälpa Estland med.

Anonym sa...

Jag håller med om att vi, om vi ska fortsätta påstå oss stå för frihet och demokrati, ska assistera baltstaterna ifall den ryska björnen faller över dem. Men som "anonym" sade: "Med vad?!"
För sanningen är ju den att vår armé redan är tillintetgjord av vår egen regering. Den penibla styrka vi har nu, tar alltför länge att mobilisera, är inte tränad till strider på brigadnivå (mest för att vi nog inte längre har några brigader) och dessutom befinner sig den lilla klick som nu skulle kunna bita ifrån sig en aning förmodligen i Afrika eller Afghanistan för närvarande.

Så - viljan att ställa upp för grannländerna är hedervärd - men Sveriges militära förmåga är likvärdig med en förlamad rullstolsbunden pensionär. Och en dylik skulle nog inte göra mycket annat än möjligen skrika lite, om han/hon såg sin granne bli våldtagen av någon labil galning.

Anonym sa...

Varför försvara ett odemokratiskt apartheidland som förtrycker 35% av sin befolkning!?

Guderian sa...

jag kan instämma i att vår militära förmåga är under all kritik, dock tror jag att även en mindre och kanske frivilig insatts så som under vinter och fortsättningskriget i finland skulle vara till stor nytta om inget annat så ger det en positiv känsla till de länder som ligger mellan oss och den tilltänkta förövaren.

Angående Anonyms kommentar om odemokratiskt land osv osv,, läs mitt blogg inlägg en gång till,,,
det handlar inte om absolut rätt eller absolut fel, det handlar om att vara solidarisk med en grannation och att hålla ett hot borta från vår gräns.