torsdag 9 augusti 2007

Polisen, samhället, och medborgaren

”Det är förnuftigt att inte gå in i slagsmål”

Klipp ur artikel: http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_16600598.asp
Dagens svd.

Att agera med civilkurage eller ej? Självklart har det att göra med ett övervägande av risk, men uttalande från olika myndigheter främst polis får nog folk att tveka,

”Nej, det bästa man kan göra – menar Lennart Olingdahl(polis) – är vad de flesta faktiskt gjorde. Stanna upp, iaktta, observera och identifiera.” (klippt ur samma artikel)

Men hur passväll sköter polisen sin uppgift? Frågar du mig har jag ofta sätt situationer där polisen tar så långtid på sig att ett mindre folkmord skulle hinna inträffa. Främst i bostadsområden där folk i samhällets utkant bor! Jag har även blivit vitne till hur polisen sköter sitt myndighetsutövande med en grov slapphet och översittarattityd. Jag har sagt det förr men säger det igen ”staten” (myndigheter) är de enda som i fred får offensivt använda våld. Så är allt lugnt och fridfullt, men förutom det har man under många är invaggat folk i en trygghet om att man inte ska stoppa tjuvar eller hindra misshandlare från att agera – det är polisens jobb säger dom. Men jag och många fler med mig håller nog med om att de sköter detta jobb ganska dåligt!

Men säger de flesta vad kan vi göra då? Vi kan ju inte agera! Vad för vi göra?

Jo ser ni det finns en ganska generös lagstiftning kring enskilds rätt att agera mot den som kränker annan person eller annans egendom.

1, du äger rätt att skydda din egendom och eller ta tillbaka det som någon orättfärdigt har tagit om det sker i samband med den brottsliga handlingen.

2, nödvärn ger möjlighet att använda våld för att avbryta ett brottsligt angrepp på dig eller någon annan.

3, den som på bar gärning ertappas eller befinner sig på flyende fot, från eller under ett brott som kan leda till fängelse(stöld, skadegörelse, misshandel mfl) får gripas av envar (du, jag vem som hälst som finns i vårt samhälle). Och skall sedan skyndsamt överlämnas till polis.

Men hur mycket våld får jag använda?

Det styrs av 2 faktorer,

1, hur mycket måste jag använda för att lösa uppgiften? I nödsitution – så mycket våld som nöden kräver! För att förhindra att någon själ det som är ditt eller ta tillbaka det någon själ av dig, får du använda så mycket som behövs för att nå dit mål, dock säger lagen ej överdrivet mycke!

2, proportionalitetsprincipen, ex:det står inte i proportionalitet att skjuta den som har snattat ett wienerbröd.
Detta gäller även polis och annan myndighetsutövare, mängden våld som skall användas ska stå i jämförelse med brottets allvarlighet. Det är ok att slå ett järnrör i huvudet på en terrorist för att hindra honom att spränga ett hus, men inte att göra det samma mot någon som bryter sin in i din bil.

Jag anser att man i den grad man bedömer det som möjligt, utan att utsätta sig för för stora risker skall ingripa mot brottslingar för ett samhälle som förväntar sig att någon ”annan” alltid skall göra något. Är ett samhälle då vi lämnar makt över våra liv till den som är beredd att använda våld för att få sin vilja igenom. Särskilt i dag, då jag finner polisen sviker sin uppgift mot medborgarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket kvalificerat skitsnack, och detta från en person som ska upprätthålla vår personliga säkerhet.

Det är nu ett antal år sedan löpsedlarna, men jag betraktar det fortfarande som ett absolut lågvattenmärke i det svenska samhället:
"16-årig flicka våldtagen i fullsatt t-banevagn".


Att ingripa är inte samma sak som att i sandlådan ta parti för den ena eller andra parten, utan att snabbt och effektivt se till att skilja parterna åt.

Jag kan bara konstatera att alla som propagerar för passivitet FÖRTJÄNAR att råka illa ut.

Anonym sa...

Så länge som rättssamhället ställer sig på de kriminellas sida så kommer det gå åt helvete med detta land. Ett land skapat av socialister för socialister, inte undra på att man vantrivs så väldigt.

I mitt idealsamhälle har kriminella inget som helst människovärde och kan när som helst elimineras av vem som helst.
Sedan är det bara att kassera in en belöning som står i proportion till den kriminelles ålder osv....en ung som redan har massor av domar på sig ska antagas forstätta sitt liv i kriminelaitet, det är då inte mer än rätt att den som eliminerar denne erhåller 10% av vad ett sådant liv kostar skattebetalarna.