måndag 22 oktober 2007

frihet = mindre extremister

Anders Bergman får sina åsikter tryckta i dag i DN (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=705978)

Han studerar politisktvåld och extremism. Han jämför Sverige av i dag med bland annat Italien anno 1960-70 då extrema kommunistiska terroristgrupper fick ett rejält uppsving och neofascistiskt grupper genomförde ett antal dåd. han hävdar vidare att klass- skilnaderna ökar och ger näring till extremister,,,



"- Jag såg en annons för ett flygbolag där en kille säger att han och pappan blev chockade när de märkte att en "Svensson" satt i sätet bredvid dem på planet. Syftet var att visa att alla har råd att flyga med det här bolaget, men annonsen gav en bild - medvetet eller omedvetet - att möten över klassgränserna blivit allt ovanligare. "(klippt ur artikeln)



Fråga? har ALLA tolkat denna annons på samma sätt? min tolkning är nämligen ett annonsen ger en bild av att klassklyftor minskar, NU det sitter en "svensson" på planet,,, DÅ satt ingen "Svensson" på planet.





vidare påstår Anders Bergman att en framtida bostadsbrist och marknadsanpassning av hyror skulle ge ökad politisk extremism:



"- Det är obehagligt. Vi är på väg att få ett splittrat svenskt samhälle. I dag ska alla bli "sin "egen lyckas smed". Hyresrätter i storstäderna omvandlas till bostadsrätter och vi kan se en utveckling mot marknadshyror. " "(klippt ur artikeln)




Hur kan man som gammal Folkpartist sitta och påstå att eget ansvar och ökandet av den individuella friheten skulle öka extremismen?



jämförelsen med Italien är fördet första vansinig då det världpolitiska läget är annorlunda. De fascistiskt grupper som var aktiva i italien under 60 till 80 tal var understöda av CIA för att fungera som en motpart och direkt bekämpning av den underjordiska Kommunismen i Europa( den i sin tur finansierad och politiskt led av Sovjet kommunismen). Men oxå för att kunna fungera som underrättelse och motståndsrörelse i händelse av ett kommunistisk övertag/ockupation. Även att vara kommunist i italien fär 40-20 år sedan var en helt annan sak en att vara det i dag då hade Italien flera helt kommunistiskt styrda granländer, bla var Tito i Jugoslavien en viktig makt faktor i regionen (runt adriatiskahavet) vilket säkerligen påverkade den unga och naiva.



men det som främst skiljer då och nu är postmoderninsering vilket innefattar just globalisering och liberalisering, jag anser att ju mer postmodernt ett samhälle blir desto mindre påverkningsbart är det av knäppa ideologier. en människa som känner att han eller hon kan påverka sin egen vardag har mindre behov av att gå till sängs med duperade och förslöande tankesätt. globaliseringen lär oss hur andra länder har det och vilka prövningar som uppstår då varken marknaden eller personer är fria, och de flesta för även här en dos av sund realism,,



Anders Bergman är en alarmist av sällan skådad karaktär, Sverige, Europa och världen genomgår en förändring som leder till ökad frihet för alla människor, friamän kommer alltid att göra dumma val (exempelvis att bli kommunister) men jag tror att friheten är självlärande och att de flesta kommer välja en bättre väg.

Inga kommentarer: