fredag 26 oktober 2007

småsnikenhet i form av fackförening

svd i dag: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_536097.svd

jahaa nu så ska hotell och restaurang facket kräva skadestånd av Mc Donalds, MAX och Burger king, detta pågrund av uppdraggransknings avslöjande att entreprenörer till franchisetagare inom de olika kedjorna har haft svartarbetskraft. nu tänker vän av Lagstiftning hur fan kan fackat kräva skadestånd för detta? städfirmorna har ju inget avtal med hotell och resturang. ej heller kan moderbolagen så som ansvariga för vad Franchise företagarna ingår för avtal.

Jo ser ni i kollektivavtalen((nästan) frivilligt ingångna avtal) innehåller med stöd av MBL (Lagen om medbestämmande i arbetslivet) att arbetetsuppgifter på arbetsplatsen inte får lämnas ut till entreprenör utan att facket informeras. Facket har ingen beslutanderätt i frågan( tack gode gud) utan skall endast informeras om det. (hade det varit arbetsuppgifter som berör fackets medlemar, kan i vissa fall ett stopp mot inhyrandet av entreprenör ske på fackets inrådan)

I och med att dessa tre restaurang kedjor har fått lyset på sig via TV och media för att deras entreprenörer ej har skött skatt och arbetsgivaravgift för sina anställda så passar hotell och restaurang på att sko sig. man passar på medans restaurang kedjorna redan har medialttryck på sig.

som en sniken ond kusin från landet springar hotell och restaurang facket in och vill ha betalt, i en konflikt som inte angår dem. för en sak är ju klar detta eventeulla skadestånd är ju inget som kommer de underbetalda städarna till dels ej heller hotell och restaurang medlemar.

små snikenhet och maktmissbruk är vad det är.

1 kommentar:

Anonym sa...

at h-e med giriga fack!